Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.
Sorry, unable to load the Maps API.

Bij de opening van het academiejaar 2020-2021 lanceerde KU Leuven een eerste statement over inclusie, respect en veiligheid met de campagne Pact voor Respect. Dat was het startschot voor een projectgroep Charter voor Inclusie om via een brede gespreksronde in dialoog te gaan met studenten en medewerkers over wat het betekent om een deel te zijn van de universitaire gemeenschap, hoe dit voelt en ervaren wordt, en welke obstakels daarbij een rol spelen.

De overstap van het middelbaar onderwijs naar het hoger onderwijs is voor velen een grote stap. Secundaire scholen en andere dienstverleningen doen heel wat inspanningen om laatstejaarsleerlingen en nieuwkomers te informeren over het hogeronderwijslandschap. Zo brengen leerlingen onder begeleiding een bezoek aan de SID-in beurs, kunnen ze een gesprek aanvragen met een CLB-medewerker of krijgen ze klassikaal een infosessie over het leerkrediet.

Tijdens het Coronajaar 2020 wilden we erkenning geven aan de last voor studenten die de coronarestricties met zich meebrengen én studenten uitnodigen om oog te hebben voor positieve elementen in een verhaal waar zij zelf vorm aan kunnen geven.

Tot voor kort maakten we onze vacatures bekend via mainstream kanalen, voornamelijk gekend bij mensen met een kunst/culturele achtergrond. Dit leverde vaak ‘op elkaar gelijkende profielen’ op. Met de bekendmaking van onze recente vacature ‘communicatie-medewerker’ wilden we een andere aanpak, een andere focus met een bewuste keuze voor meer diversiteit en toegankelijkheid.

Waarom is de lerarenkamer (nog steeds) zo wit? Het Onderwijscentrum organiseerde uitwisselings- en ontmoetingsavonden om vanuit ervaringen zicht te krijgen op drempels bij lerarenopleiding en op de schoolvloer.

Om een divers team samen te stellen investeert Microstart Gent in het creëren van groeikansen. Maar ook door competenties die kandidaten elders verworven hebben te erkennen.