Taalbuddyproject
“Ik vind het een heel tof project: XX is blij met iemand die haar bij haar taalproblemen kan helpen en ik vind het heel leuk om iemand één op één te begeleiden en zo door te groeien ik mijn opleiding tot leerkracht NT2.”
– Student educatieve bachelor secundair onderwijs.
- Aanleiding: Resultaten focusgesprekken en interviews met meer- en anderstalige studenten .
- Ambitie: Ondersteuning in de sociale en academische (talige) aanpassing van meer- en anderstalige studenten in het hoger onderwijs.
Uit de gesprekken en interviews bleek (1) dat deze studenten zich vaak de enige voelen in hun opleiding en niet altijd een netwerk hebben in de school, en (2) dat ze het taalbegeleidingsaanbod wel kennen, maar liefst bij vrienden en medestudenten te rade gaan met taalvragen, niet bij een docent of taalcoach.
Om ervoor te zorgen dat meer- en anderstalige studenten nog beter ondersteund kunnen worden, zowel in hun sociale aanpassing als in hun academische (lees hier veelal talige) aanpassing aan het hoger onderwijs, werd het taalbuddyproject opgestart.
In eerste instantie hebben we bestaande buddy-initiatieven verkend. Zo liep er in de opleiding ‘pedagogie van het jonge kind’ al enkele jaren een taalbuddyproject. We haalden ook inspiratie uit de buddywerkingen en het draaiboek van IN-Gent vzw. Vervolgens hebben we een eigen pilootproject gestart met studenten uit de lerarenopleiding Nederlands als buddy-ondersteuners. Tot slot werd het project verbreed naar de volledige hogeschool, zowel voor studenten met een nood als studenten die willen helpen.
Het Taalbuddyproject koppelt twee studenten aan elkaar gedurende één semester. We zorgen voor een warme match volgens taalnoden, opleiding, leeftijd, interesses en mogelijkheden om praktisch af te spreken. De studenten worden geacht om gedurende een semester elkaar minstens vijf keer te contacteren. We laten vrij wanneer en waar de buddy’s elkaar helpen. De opvolging is vierledig.
Bij het begin van elk semester kunnen studenten zich aanmelden om een taalbuddy te krijgen of een taalbuddy te worden. Ze vullen een vragenlijstje in. Op basis van de informatie uit de vragenlijst koppelen we studenten aan elkaar.
Vervolgens is er een formeel startmoment. Door Corona is dit niet kunnen doorgaan. Er is in elk geval een persoonlijke mail waarbij de studenten met elkaar verbonden worden. Voor helpers wordt ook naar het bestaande taalbegeleidingsaanbod van de hogeschool verwezen.
Ten derde is er een opvolging na twee à drie weken om te kijken of de duo’s goed gestart zijn. Als dit niet het geval is, dan wordt er bijgestuurd of een nieuwe match voorzien.
Ten vierde voorzien we een slotmoment en evaluatie. Door Corona is een fysiek slotmoment niet mogelijk. Er is wel een afrondende mail met een link naar een evaluatieformulier én waarbij studenten kunnen aangeven of ze willen deelnemen aan het taalbuddyproject in het volgende semester.
Het project vertrekt van de taalnood van één van de twee buddy’s maar het doet veel meer dan dat. We denken dat het werkt vanwege drie redenen:
– aandacht voor een warme match – we proberen te zorgen dat er voldoende gemeenschappelijk is tussen de studenten. De Taalvraag wordt immers ook overstegen door de sociale binding.
– aandacht voor de reciprociteit – we proberen te zorgen dat er voor elke student meerwaarde is door deel te nemen, ook voor de studenten die kandidaat zijn om een medestudent te helpen met taal.
– laagdrempelig en praktisch – de studenten spreken onderling af en op zelfgekozen momenten, binnen of buiten de campus.
Het initiatief is een deel van de structurele werking van het team studieadvies (en dus geen project met aparte financiering). Er wordt verder nagedacht over inbedding op niveau van de expertisenetwerken (clusters van opleidingen). De doelen (academische en sociale integratie) zijn een kerntaak van de dienst studieadvies. Het sluit ook aan op de strategische ‘mindshift’ van de hogeschool: kansrijk en kleurrijk.
- Organisatie: Arteveldehogeschool
- Contactpersonen:
- studieadvies@arteveldehs.be,
- Joke Vrijders, joke.vrijders@arteveldehs.be,
- Pieterjan Bonne: pieterjan.bonne@arteveldehs.be
- Website: https://www.arteveldehogeschool.be/bij-ons-studeren/begeleiding-op-maat/taal/taalbuddyproject
- Adres: Hoogpoort 15, 9000 Gent
Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.
Sorry, unable to load the Maps API.